Sunday, May 29, 2011

muhasabah cintaku..

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

untuk post kali ini,
saya ingin menyampaikan sebuah lagu,
buat anda semua yang merasakan  CINTA.


Mari kita menyanyikan nasyid dan hayati lirik lagu ini:

wahai..pemilik nyawaku
betapa lemah diriku ini
berat..ujian dariMU
ku pasrahkan semua padaMU
Tuhan..baruku sadar
indah nikmat sehari itu
tak pandai aku bersyukur
kini ku harapkan cintaMU
C/0
Kata² cinta terucap indah
mengalir berzikir di kidung do'a ku
sakit yang ku rasakan biar jadi penawar dosaku
butir² cinta air mataku
teringat semua yang KAU beri untukku
ampuni khilaf dan salah selama ini
ya illahi
muhasabah cintaku...

tuhan kuatkan aku
lindungiku dari putus asa
jika ku harus mati
pertemukan aku dengan MU

ulang c/o 2x


------------------------------------------------------------


alhamdulillah!
syukur..
sebenarnya,saya dah lama dengar lagu ni..
sikit² je dan tak pernah mendengar lagu ni sampai habis
setelah itu,
semalam saya search di youtube
barulah saya dapat mendengar lagu ini sehingga habis beserta lirik
saya tak tahu kenapa hati saya ni mudah tersentuh!
ADUH!!!
macam sakit..sangat hati saya!
tersentuh lah sangat!
air mata ni..habis kat lagu ni jak..
why? 
لماذا?
왜(wae)?
kenapa..?

bagi saya lagu ni sangat bagus..
kalo boleh..tiap² hari saya nak nyanyi lagu ni..
waktu malam...
sebab,tiap kali dengar..
mesti jiwa kewanitaan saya ni..bergetar!
AAaaww!
teringat dosa² yang saya lakukan...
walaupun  bukan dosa besar seperti
membunuh,berzina....
tapi dosa² kecil tu..
dah macam buih dilautan
tak terhitung banyak nya...
belum lagi part chorusnya
macam banjir air mata saya mengalir..
nak berhenti, lagi dia nak keluar!

buat ibonda tercinta...
ayahanda tersayang...
adik² yang di kasihi...
maaf! asif!
kalau pernah buat salah...
memang ada..mustahil tak ada..
kalau tak..napa diri ni nak nangis jer..part lagu ni..??
mak,baik sangat..
bila akak cakap...

saya:mak..akak pena kecikkan ati mak tak?
mak: eish,x penalah! kaka kan anak baik!

mak..mak cakap macam tu,nak jaga hati kakak kan?
mak,kaka nampak mak nangis + sedih bila kaka x dapat masuk maktab!
kaka tau mak nak sangat kaka masuk maktab kan..?
bila akak tanya mak ok ker?
mak saja jak cakap...mata mak gatal! masuk habuk..
mak,mak tau tak..bila kaka nampak mak nangis...
kaka naik atas..masuk bilik..
kaka pon nangis...
mak, kakak dapat pgi mesir..
kakak harap mak redha akan kepergian kaka mununtut ilmu disana nanti ye?
kaka,buktikan yang anak mak ni..boleh jadi seorang pendidik juga..
tapi mak..mak kena sabar ye..?
mak..kaka sayang mak!
sekarang ni pon..
masa kaka menaip blog ni..
kaka cry mak..
i'm crying right now!!
mak,i luv u!
muah...muah..muah...



ok..cukup la...
dah basah dah laptop ni..
kang rosak x sempat nak save..
hehehe

harap korang pun sayang..dan bermuhasabah cinta...

salam alaik!












Wednesday, May 18, 2011

dunno what i want to say?

Salam alaik!!

Dalam kesibukan saya yang hendak mnyambung  pelajaran..
dalam kekecewaan dan kesedihan impian yang belum tercapai..
dalam kegusaran dan ketakutan menunggu perhentian yang akan datang..
dalam kesungguhan dan peletakan harapan kepada tuhan...

saya hanya mampu bersabar..
entahla..tak tau apa yg akan berlaku pada saya akan datang..
dilema menjadi²..menguasai minda..
kadang² marah,sedih,gembira,keliru..menjadi satu!

pejam celik,pejam celik..sekarang dah bulan lima...
apa yang saya mampu buat sementara mnunggu keputusan mcm ni lah..
buat kengkawan yang selalu dok tnya saya..
inilah yang sebenarnya..hee~


(1) mcm besa jadi pembantu rumah yang sudah familiar d lakukan oleh gadis² ..
     cubalah tanya ngan kawan²..majoriti mesti akan say " jadi bibiklah,apa lagi..."
     tapi tahniah la,dengan kengkawan yang dapat cari job masa ni!
(2) kadang² kalo bosan sesangat lah...mesti surf internet...FB! FB! FB! eish,memang
      membosankan! tak de bende lain.. (mak yang slalu ckp mcm tu) kalo tak pon..
     test² power nak cuba buat resepi kuih yang ada d internet..cup cake,
     apam polkadot..resepi yg simple²..
(3) hahhaha,cabut rumput yang tak berapa sedap mata memandang..huh! rumput 
     asing..ditambahnya lagi keadaan landscape rumah yang memang dijaga rapi
     oleh orang tuaku..hee~ tak pagi..petang! mesti buat dalam seminggu..lantak la
     korang nak ketawa..ketawa² pon buat kerja jugak taw!
(4) oh,iya membaca! ni wajib ni !adalah tabiat yang saya gemar dari dahulu..
     majalah,surat kabar,buku² agama,novel..benda² ni semua saya layan...
     d rumah ni..siap ada rak buku yang memang d khaskan oleh dadyku..entah knapa
     lah bole byk sgt buku² d rumah ni..orang nye cuma 5..tapi buku² nya mengalah kan
     library di sekolah tadika..untuk tempoh 5 bulan ni saja  saya dah beli 
      - personaliti wanita yg disayangi allah dan rasul
      - bicara hati
      - andai kau jodohku
      - setengah syukur setengah sabar
      - bisikan syurga
      - eh! wat yu talking?
      - 7 hari mencintaiku
      - jangan panggil aku najiha
      - cinta tiada akhirnya & duri
      - M.A.I.D
      - Lafazkan kalimah cintamu







berhari² berlalu tidak dirasa..kini genaplah umur saya 18 tahun..
namun,nmpaknya..perangai saya masih kebudak-budakan!! iya ka? kenapa? nnti saya tnya diri sendiri..
hidup saya ni kadang kala membosankan...bole² juga berhari-hari bosan..apa ke tidak nya..adik² smua dok hostel...mak pi kerja,bapa..em sbuk dgn renovate rumah..
saya? kalo tak makan..minum,tgok tv,baca buku+novel..& surfing..
emm,jarang² adik² saya nak go home ! malas lah tu nak pack barang²..
bila mak + bapa rindu ngan dorang..hah,pi lah jalan melawat..saya apalagi..menyebok la ikut juga..jalan² makan angin...
bila jumpa boy alahai,sejuknya lah hati..hehe apa taknya..peribadi mcm ustaz! hee~ 
>> maaf boy,akak cakap macam ni!!
bila jumpa amin aduhai, macam² pe'elnya..SLUMBER smacam..siap bawa tabung buluh buatan sendiri kesana kemari..yang lucunya...masuk dlm keta..minta duit syiling...
>> sori amin,kaka kelucuan bah meninguk ko...hehe~

apapun kakak sebenarnya sayang sangat kat adik² kakak ni..semuanya hero d hati aka taw!! rindu pulak nak borak² ngan kamu d meja makan..asal lepas makan jer msti kita borak² kan..? kongsi² cita..rindulah!

buat boy,kkak doakan tahun ni ko dpt jawab spm dgn tenang skali..ya dik! hwaiting!
buat amin,jgn pikir form 4 ni holiday..


em..macam mata pun dah nak tutup dah ni..
rasanya ini sahaja la yang dapt d luahkan..
oh tidak!! luahan ka ini??

hehe..bosan..idea nak berkongsi tak ada buat masa ni,so ini jer yang terlintas dek aqal sekarang..maaf buat teman² yang selalu henggap d blog saya ni...hee~
tak apa..insya allah saya akan usaha berkongsi maklumat ataupun tazkirah yang terkini..
seh,wish me luck!

salam ukhwah,duluan dari saya...

Tuesday, May 3, 2011

Kalau tindakan kita..??

Assalamualaikum..


Lama dah tak update blog ni..hei,rindu la pulak...
Buat rakan² yg sering melawati blog saya..maaf,lambat postkan sesuatau...senyum skit!!!! hehe


oh,hampir terlupa...
alhamdulillah...alhamdulillah alhamdulillah
syukur ke hadrat ilahi..kerana masih lagi meminjamkn kenikmatan hidup! syukran allah..
kita masih mmpu melihat....


lihatlah pokok ni,kalo anda masih boleh mlihat dgn jelas..bersyukurlah...

ok lah..teruskan kepada perkongsian  kali ini...
Em, kali ni..saya mau mengajak anda semua cuba fkirkan apa yg akan anda lakukan sekiranya anda ditimpa suatu ujian seperti hamba allah ini..sebelum apa²,lebih baik saya bg tau serba sedikit tentang hamba allah ni...

nama:ops,maaf terpaksa dirahsiakan...jgn marah!
umur : ops,ni pn trpaksa dirahsiakan..tapi yg penting remaja..lingkungn 18-20 tahun
pekerjaan: student of koz
jantina: wanita,hiasan dunia.....cewek gtu lorh..


******
oleh krna nma trpaksa drahsiakan..kita panggil dier HAWA je lah eh..kan dia pompuan..
begini,si hawa ni..
CANTIK,BAIK,PERAMAH,PEMURAH,PRIHATIN,MUSLIMAH GTU..
ok,d sebbkn hawa ni berwatakan mcm ni..ramai ler kawan² dia..tak kira pompuan or lelaki..cewek or cowok..girls or boys....dgn semua pon dia kawan. makcik,pakcik,nek,tok,uncle,aunty...em,sesape lah..tak kira usia..

satu pagi yg hening gtuh...
si HAWA ni mcm bosan² sikit ah..xde benda nak d buat..so apalagi..kompom buat makann..korek sana,korek sini..bila dah jmpa..makan!Bila dah selesai makan..

tut..tut! tut..tut! tut..tut!
bunyi sms ler tu,si HAWA ni pun buka msg..terkejut bruk dia ni...rasa mcm nak terkeluar balik mknn yg dia makan..ye lah..TETIBA JER ADA ORG MELUAHKAN RSA YG TELAH lama DIPENDAM..
Kesana..kemari...naik tangga..turun tangga..minum air...

heish! tak tenang si HAWA ni.Alah,bukan apa..si Hawa ni pun sbnrnya suka suki jgak dgn guy tu...org bilang cinta dia tak bertepuk sebelah tangan gtuh..hehehehe
dlm hati...syukur alhamdulillah...rupa²nya dia pon suka aq jugak..hehehe tersenyum smpai 7cm si HAWA ni....
bingung lah dia ni...aq terima ka tidak..terima...tidak...terima..tidak...
seh,tetiba jak dtg akal dia mau buat rancangn..cepat² dia membalas

HAWA: em,bagi saya 3 hari utk terima awak...bole?
GUY: ok,saya terima..tapi saya berharap awak setuju. =)

amboi,siap bgi smile lagi..huh! tambah la si HAWA ni mcm ulat bulu...
cacing kepanasan betol lah si HAWA ni..hehe


******

1 hari sudah berlalu,esok  mau tak mau..mesti jugak dia bg keputusan..heish,tetiba la pulak si HAWA ni rasa lain macam...sebenarnya..dlm masa yg sama..keputusaan utk terima GUY tu dah 99% ...

HAWA berfikir...

~ kalo aq trima..kompom ker aq bni dia nnti..?
~ kalo aq trima,tak ker buang masa..mesti aq bergayut jer kol ngan dier..
~alamak,nnti trkntoi ngn mak bapa..abeh ler aq..!!
~ei,mesti dpt hadiah best dari dia ni..ah,duit pon mak bapa dia yg bagi..
~ sandinya lah, byk dosa tu..zina mata,hati,ei...banyak tu
~ tak sweet lah,brcnta sblom kawen ni..nak mcm novel tu...
~ huh, dia pon study jgak..tak pasal² dua² hanco...
~ baru aq trfikir, pompuan yg baik utk lelaki yg baik..baikke aq ni..? 
~ maruah seorg pompuan..heish,gementar jiwa aq bila sebut maruah..!!


*****

HAWA..tunggu dan terus mnunggu..hei,bila lah..dia nak msg aq ni...
lambat btol la....


tut..tut! tut..tut! tut..tut!
yesz!! tergopoh gapah si HAWA BUKA MSG..EXITED LA TUH..


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



kalo ANDA??
nak bg keputusan apa..?
dah la lelaki tu org yg kita minat bertahun² lamanya..
hah,..anda fikirlah sndiri...
kalo saya....hihihi..
wallahualam..tak tau lah..tapi hope sgt,moga allah lindungi hati saya ni..
kawan² semua..kita masih punya aqal..so,berfikirlah sblom buat tindakan....ok??
mengikut apa yg saya dpt nasihat dari kawan² and guru..trmasuk mom I..
HEHE..all of them say NO!!
hehe..



* utamakan yg lebih utama..fikir² kan..dan selamat beramal...cewah!!

RAWATLAH HATI....!!
HATI MILIK SIAPA..??
HEHEHE..